Laskagomba termesztés

MENÜ

 

clipart1.jpg GOMBÁS RECEPTEK

 

 

 

GOMBALEVES

15 dkg gomba (laskagomba), 5 dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 kávéskanál reszelt vöröshagyma, 12 dl csontlé, 1 dl tejföl, só, őrölt bors, 1 marék csipetke tészta.
A vajban vagy olajban a hagymával 2-3 percig pároljuk a megtisztított, szeletelt gombát, a liszttel meghintjük, a csontlével felengedjük, és beletesszük a fűszereket. Kis lángon kb 5 percig forraljuk, időnként megkeverjük, nehogy a liszt az aljára égjen. Ekkor belefőzzük a csipetkét, és megtejfölözve tálaljuk.
"F. Nagy Angéla:A CSALÁD SZAKÁCSKÖNYVE (1986)" 24.old

 

GOMBAPAPRIKÁS
50 dkg gomba (laskagomba), 2 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál pirospaprika, só, 1 kiskanál paradicsompüré (nyáron 1 paradicsom és 1 zöldpaprika)
Az összevágott hagymát az olajban, fedő alatt megpirítjuk, a pirospaprikával meghintjük, a paradicsompürét (vagy a friss paradicsomot, paprikát) beletesszük, és egy kevés vízzel félóráig főzzük, hogy szép sima mártást kapjunk. Ekkor rakjuk bele a megtisztított, cikkekre vágott gombát, megsózzuk, és puhára pároljuk. Amikor elkészült, a levébe egy evőkanál liszttel simára kevert egy deci tejfölt öntünk, és ezzel még 1-2 percig forraljuk.
"F. Nagy Angéla:A CSALÁD SZAKÁCSKÖNYVE (1986)" 60.old.

 

GOMBÁS PALACSINTA
20 db sós palacsinta, 30 dkg gomba (laskagomba), 1 evőkanál olaj, 1 fej reszelt vöröshagyma, 1 dl tejföll, 1 kávéskanál liszt, 5 dkg reszelt sajt, só, kiskanálnyi pirospaprika, paradicsompüré és tubusos paprika.
A hagymát a zsiradékban megpirítjuk, a paprikával meghintjük, és a vastagabb szeletekre vágott gombát beledobjuk. Megsózzuk, és addig pároljuk, amíg a saját levét el nem főtte. Ekkor a tejfölben elkevert liszttel besűrítjük olyan sűrűre, hogy kenhető legyen, de ne folyjon. A kisütött sós palacsintákat a gombával megkenjük, és egymásra fektetjük, akár a tortát. Legfelülre palacsinta kerüljön, ezt a sajttal meghintjük, és annyi időre tesszük a sütőbe, hogy a sajt a tetejére ráolvadjon.
"F. Nagy Angéla: A CSALÁD SZAKÁCSKÖNYVE (1986)" 62.old.

 

RÉSZEGES CSIRKE
1 kg csirkemell, 20 dkg gomba (laskagomba), 2 dl fehér bor, 1 dl étolaj, só, majoránna, szerecsendió. A csirkemelleket megszabadítjuk bőrüktől, kicsontozzuk, 2-3 darabra vágjuk és besózzuk. Egy nagyobb lábasban az olajat felmelegítjük, a húsokat egymás mellé fektetjük, megszórjuk majoránnával, és szerecsendiót reszelünk rá. Ráöntjük a bort és ugyanannyi vizet, ráterítjük a felszeletelt gombát, és fedő alatt együtt pároljuk. Mikor a hús már puha, levesszük a fedőt és óvatosan zsírjára pirítjuk, hogy a gomba meg ne égjen. Burgonyapürével tálaljuk, amit kevés gombás zsírral meglocsolunk. Csemegeuborka illik hozzá.
FAKANÁL -45 20.old.

 

GOMBAMÁRTÁS
25 dkg gomba,
néhány szál zöldpetrezselyem,
1 fej hagyma,
1 evőkanál liszt,
2 dl tejföl,
bors só.
Elkészítése :
A gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, és zsírban megpároljuk.
Hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, hagymát, sót, borsot.
Ha megpuhult, meghintjük a liszttel, egy kicsit megpirítjuk, vízzel föleresztjük, újra felforraljuk, és tejföllel tálaljuk.

 

GOMBÁS OMLETT

20 dkg gomba
egy kávéskanál reszelt hagyma,
só, bors, petrezselyem,
zsír,
4 tojásból omlett.
A gombás omlett elkészítése:
A jól megtisztított és megmosott gombát vékony szeletekre vágjuk.
Egy serpenyőben zsírt hevítünk, ebben a hagymát félig megpirítjuk, hozzáadjuk a gombát, sót, borsot és a finomra vágott zöldpetrezselymet.
Teljes lángon, állandóan keverve, zsírjára lepirítjuk.
Ezzel a pirított gombával töltjük meg a külön elkészített tojáslepényt úgy, hogy amikor a tojás sűrűsödni kezd a palacsintasütőben, a gombatölteléket a közepére tesszük, majd sütővillával a tojáslepény egyik oldalát ráhajtjuk a másikra.
Az alját szép pirosra sütjük, és utána rögtön előlmelegített tálra borítjuk.

 

Asztali nézet