Laskagomba termesztés

MENÜ

LASKAGOMBAFÉLÉK

Termesztésbe vonásuk csupán néhány évtizedre nyúlik vissza. Több fajukat /Pleurotus ostreatus, késői laskagomba, Pleurotus pulmonarius, nyári laskagomba, Pleurotus florida, floridai laskagomba, Pleurotus cornucopiae, erestönkű laskagomba, Pleurotus eryngii, ördögszekér laskagomba, Pleurotus sajor-caju, "szaka" stb./ vonták termesztésbe, sokféle fajtájuk alakult ki. A világ gombatermesztésében a második helyet foglalja el, jelentősen megelőzte a korábbi második helyezett shii-takét. Jelentős a hazai termesztése is. Házi termesztésre alkalmas kész blokkok is beszerezhetők.

A laskagombák általában faanyagon teremnek. Termőtestük általában rövid közös tönkre és emeletesen, karélyosan elhelyezkedő hatalmas kalapokra tagolódik. Lemezes gombák, spóraporuk fehér. Egyes fajoknak részleges burka is van, ennek maradványai az adott fajra jellemzőek. A kalap színe fajtól, kortól és a termőhelyi körülményektől függően lehet majdnem fehér, a szürke mindenféle árnyalata, továbbá barna és lilás. Az ördögszekérgomba mezőkön, legelőkön talajon, sokszor egyesével terem. Egyes fajok nyáron is előfordulnak.

Beltartalmi értékei igen jók.

Mivel sok fajukat vonták termesztésbe és sokféle hatékony termesztési eljárás létezik. Szinte állandóan kapható friss gomba. Sokféle készítmény is kapható ennek felhasználásával. Ára magasabb, mint a csiperkéé.

Vásárlási tanácsok
A laskagomba különböző kiszerelésben kerül értékesítésre: csokronként vagy a csokrokat szétszedve nagyság szerint, kisebb-nagyobb dobozokban, rekeszekben ömlesztve stb. Akkor friss a gomba, ha feszes, nem repedezett, nem fonnyadt. A friss gomba szobahőmérsékleten 1-2 napig elállhat. Hűtve +1 és +5 C fok közötti hőmérsékleten tovább eltartható. Állaga, minősége azonban a tárolás alatt romlik. Fagypont alatti hőmérsékleten is tárolható. A felengedést követően megtartja eredeti formáját és állagát. A csokrosan vásárolt gombát felhasználásig szedjük szét, mert könnyen befülled. Semmiképpen ne tartsuk nejlonzacskóban. Kaphatók laskagomba felhasználásával készített konzervek, mirelitárúk stb. Ezeknél ügyeljünk a szavatossági időre, a zárás sértetlenségére, arra, hogy ne legyen a készítmény zavaros, rossz szagú, rossz ízű. Kövessük a felhasználási útmutatóban írtakat.

Energiatartalom
Alacsony, mint a gombáké általában.

Elkészítési tanácsok
A már említett eltarthatóság ellenére az a legcélszerűbb, ha a vásárolt /vagy gyűjtött/ gombát minél előbb elkészítjük. A vásárolt gomba rendszerint tiszta, a mechanikus tisztítás után gyorsan, folyóvíz alatt kell megmosni. A szükséges darabolását a tönkre és a lemezekre merőlegesen végezzük. A rostosabb tönk közvetlen fogyasztásra nem alkalmas. Ezt darálva, vagy szárítva és porítva használjuk fel.

Fűszerezésük
Mint általában a gombákat, gyengén szabad sózni és mérsékelten, harmonikusan, az ételek jellegétől függően, túlzások nélkül szabad fűszerezni. Néhány ajánlott fűszer: paprika zölden és piros törött paprika, vöröshagyma, petrezselyem gyökere és zöldje, babérlevél, zeller, kapor, torma, mustár, sárgarépa, kakukkfű, tárkony, szurokfű /oregano/.

Nyersfogyasztás
A termesztett laskagomba fiatal példányai nyersen is fogyaszthatók. Saláta készíthető belőle.

Főzési és sütési idő
Rövid ideig süssük, főzzük, pároljuk. Az idősebb, petyhüdtebb példányok több főzést igényelnek.

Elkészítési módok
A laskagombából készíthetők levesek, nyers és főzött saláták, tojásos gomba, pörkölt, paprikás, fasírozott, rántott gomba /ez csak a fiatal példányokból/, főzelékfeltét. Sült húsokhoz, tésztákhoz, pizzákhoz, szendvicsekhez jól felhasználhatók.

Tartósításuk
A laskagomba szárítható, gyorsfagyasztható, sózható, alkalmas ecetes gombának, natúrgombának és lehet tejsavasan erjeszteni,. A gyorsfagyasztás előtt a gombát előfőzzük, vagy félkész, illetve készételt készítünk belőle, és azt fagyasztjuk. A szárított laskagomba a vizet nehezen veszi fel. A szárított gomba jól porítható, a gombapora sokoldalúan felhasználható.
A szárított gombát füstölhetjük is.
A laskagombára is érvényes, amit a csiperkével kapcsolatban elmondtam. Tartósításával csak akkor érdemes foglalkoznunk, ha magunk termeljük a gombát és feleslegünk van belőle. A friss gomba ára ugyan ingadozik, de mivel folyamatosan kapható, a tartósítási költségek és ráfordított munka miatt még a viszonylag alacsony ára esetén sem éri meg a tartósítás.

A tartósított készítmények helyes felhasználása
A gombaport annyi vízzel áztassuk be, amennyi ellepi. A szárított, valamint a szárított és füstölt gombát folyó víz alatt gyorsan mossuk le, majd annyi vízben áztassuk, amely ellepi. Az áztatólét az ételekhez használjuk fel. A füstölt gomba és az ebből készített gombapor hüvelyekhez /babhoz, lencséhez stb./ használható fel a legjobban. A kereskedelemben kapható készítmények épségére, a szavatossági idő lejáratlanságára ügyeljünk, egyébként pedig tartsuk be a tárolási, felhasználási ajánlásokat. Saját készítményeinket megfelelő feliratozással lássuk el. Tartsuk be a különböző tartósított készítményekre vonatkozó - az eddigi füzeteinkben már jórészt részletezett - különleges előírásokat.

 

Forrás: www.netgombasz.hu

 

Szavazás

Szereted a gombát?
Igen.
Nem.
Néha megeszem.
Asztali nézet